Videókészítés az iparban

A webes felületek felhasználói szokásait megvizsgálva jól látható, hogy egyre többen tájékozódnak videós tartalmakból, legyen szó egy rövid bemutatóvideóról, vagy egy mélyebb edukációs tartalomról. A YouTube, mint dinamikusan fejlődő platform, kulcsfontosságú eszköz lehet, amelyet ha egy vállalat nem használ ki, akkor kockáztatja, hogy célcsoportja egy jelentős részét elszalasztja. A kérdés, hogy miként érdemes a videókészítésbe belevágnia egy ipari szereplőnek?

Ebben a cikkünkben bemutatjuk, hogy:

  • megéri-e reklámvideó-készítésbe kezdeni az iparban,
  • milyen videókat érdemes készíteni és
  • miért érdemes az ipari vállalatoknak is videós tartalmakat gyártani és publikálni.

Bejegyzésünkben néhány példát is mutatunk videós munkáink köréből.

Érvek a videókészítés mellett

Egy profi videós tartalom elkészítése többlépcsős folyamat. Először is szükség van egy marketing csapatra, akik meghatározzák a videó célját, megjelenési módját, üzenetét, valamint a célközönséget, akit szeretnénk elérni. A tervek elkészítését követően indul meg a gyártás, amihez szintén profi eszközökre és videós szakemberre van szükség, akik a script alapján megvalósítják a projektet. A munka azonban itt még korántsem ér véget, ugyanis az utómunka további erőforrást igényel. Végül, de nem utolsósorban az elkészült tartalom visszakerül a marketing csapathoz, ahol gondoskodnak a publikálásról disztribúcióval kiegészítve.

A folyamathoz tehát több emberre van szükség, mi mégis úgy gondoljuk, hogy megéri a befektetés. Megmutatjuk, hogy miért!

A videós formátum 3 fontos előnye

Magasabb nézettség és interakció

A videós tartalmak népszerűsége folyamatosan növekszik, és az ipari szektorban egyelőre ritkábban használt marketing eszköznek bizonyul. Eddigi tapasztalataink alapján a statikus kreatívoknál, mint a képek, nagyobb interaktivitást érnek el a mozgóképes tartalmak. Éppen ezért nem érdemes figyelmen kívül hagyni, ha nem szeretnél egy nagyobb vásárlói szegmens látószögéből kikerülni.

A marketing tölcsér több lépcsőjén is alkalmazható

Egy minőségi videót akár az értékesítési tölcsér több lépcsőjén is felhasználhatsz. Egyaránt jól működhet a figyelemfelkeltés során, a márkaismertetési és az edukálási szakaszban, de használhatod az elköteleződés növelésére is. Segítségükkel fokozhatod az elérésed, és egy jól megszerkesztett videóval vásárlóidat akár érett, tudatos felhasználókká edukálhatod. A videó hosszától függően pedig több későbbi kampányban is felhasználhatod.

Kiaknázatlan lehetőség az iparban

A videós tartalom az ipari kkv-szektorban még nem igazán mondható tipikusnak. Számos formátum áll rendelkezésre, melyek közül, ha megtalálod a számodra megfelelőt, azt sokáig és sokféleképpen felhasználhatod. Ebből következik, hogy habár a videókészítés nem feltétlen a legolcsóbb marketing eszköz, a hosszú felhasználási ideje miatt jók a megtérülési arányai, így a promóciós költsége is kisebb.

Milyen típusú videókat érdemes készíteni az iparban?

Rövid imázsvideó vagy bemutatóvideó

Ideális hossz: 15-30 másodperc
Marketing cél: brandépítés, márkaismertetés

play
video

A 15-30 másodperces imázsvideók kiválóan alkalmazhatók a vállalat és/vagy a márka látványos bemutatására. A rövidségük miatt ezek a tartalmak fokozottan felhasználóbarátak és nem igényelnek túlzottan bonyolult produkciós folyamatot. Egy jól megtervezett slideshow néhány kiválasztott képpel már elegendő lehet.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a videók különösen eredményesen illeszkednek hirdetési stratégiába, főleg a YouTube-on.

Technológiai eljárást bemutató videó

Ideális hossz: 30 mp- 2 perc
Marketing cél: Vásárlói döntéshozatal, edukálás

play
video

Ezeknél a videós tartalmaknál a cég által képviselt technológiai eljárás figyelemfelkeltő bemutatása a cél. Ennél a típusnál fontos, hogy nagy hangsúlyt fektess az eljárás előnyeinek kihangsúlyozására. Segítik a megértést a rövid feliratok és grafikai elemek, amelyek bemutatják az összefüggéseket.

Terméket bemutató videó

Ideális hossz: 30 mp-2 perc
Marketing cél: Vásárlói döntéshozatal, edukálás

play
video

Ez a fajta videós tartalom gyakran termékfókuszú animációkat jelent, amelyek kiemelkedő előnye, hogy az elkészítésükhöz nem szükséges élő szereplő; egy grafikai szakember is teljesíteni tudja a feladatot. Az ilyen videók kulcsfontosságúak lehetnek a vásárlói döntés elősegítésében, és jelentősen gazdagíthatják a termékek weboldalát is. Különösen ajánlottak, amikor új technológiai innovációkat kívánunk bemutatni vagy az ügyfélkör tudását szeretnénk bővíteni.

Élőszereplős vagy “live action” videó

Ideális hossz: 1-15 perc
Marketing cél: Remarketing (újraértékesítés), bizalomépítés

play
video

Az ilyen típusú videóknak a célja a bizalomépítés, hogy kialakuljon egyfajta elköteleződés. Az ideális hosszuk 1-2 perctől egészen 15 percig tarthat. Ha igazán látványos videó a cél, akkor érdemes drónt is bevetni. Az élőszereplős videók segíthetnek a vásárlónak a döntés meghozatalában, valamint az érdeklődésének fenntartásában.
A Hűtőépítő videóját érdemes megnézni ebben a témában.

Kell-e minden esetben profi videó?

Az új technológiai lehetőségeknek köszönhetően nem feltétlenül szükséges nagy költségvetésű, professzionális videókat készíteni ahhoz, hogy hatékonyan kommunikáljunk célközönségünkkel. A modern okostelefonok kiváló minőségű felvételekkel szolgálhatnak, amelyek tökéletesen megfelelnek például a közösségi média platformokon való megjelenéshez.

Ezek az ún. „short videók” kiválóan alkalmasak organikus elérések generálására, és kifejezetten költséghatékonyak.

Kreatív videókészítés 5 lépésben

Ahhoz, hogy a kampányod sikeres legyen, szükség van egy jól átgondolt marketingstratégiára. Ehhez adunk neked néhány tippet, amik segítenek a terv összeállításában.

  1. Határozd meg a videó célját!
    A videó célja és célközönsége a kiindulási pont, ami meghatározza a tartalmat és annak jellegét egyaránt. Ennek pontos ismerete elengedhetetlen.
  2. Fogalmazd meg a célközönségnek szánt üzenetet!
    Miután megismerted potenciális és meglévő ügyfeleid igényeit, határozd meg, hogy milyen üzenetet, megoldási javaslatot szeretnél átadni a kampány során.
  3. Törekedj a magas felhasználói élményre!
    Lehet akármilyen jó az üzeneted, ha annak átadása nem a megfelelő minőségben történik. Gondold végig, hogy milyen platformon fog megjelenni az adott videó, és annak megfelelően alakítsd ki a képarányt, valamint az elrendezést. A tiszta kép- és hangminőség természetesen elengedhetetlen.
  4. Feliratokkal támogasd meg a videót!
    Vedd figyelembe, hogy számos esetben a videókat némítva nézik a felhasználók. A megértés elősegítésére érdemes jól olvasható feliratozást használni.
  5. A videó végén navigáld tovább a nézőt!
    Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a videó célja a cselekvésre ösztönzés. A tartalom végén adhatsz egy linket a rendeléshez vagy a kapcsolatfelvételhez, de akár további releváns videókat is ajánlhatsz a figyelmébe.

Az Ipari Marketingnél számos sikeres ipari vállalkozónak készítettünk videós tartalmakat a legkülönbözőbb célok mentén.

Referenciáink megismeréséhez kattints az ipari videózás témában összeállított szolgáltatásoldalunkra!

Kapcsolódó szolgáltatások