Amikor sokadjára csörög a telefon egy ellenállhatatlan ajánlattal, hogy csak most kedvezményesen hirdethetünk valamilyen felületen, akkor nem csoda, hogy a legtöbb cégvezetőt a világból ki lehet kergetni a témával.

Vagy ami még rosszabb:

Ha egyedül próbálja meg a szükséges tudást összegyűjteni ahhoz, hogy hatékonyan tudja vállalkozása ismertségét növelni, akkor önjelölt gurukba botlik, akik sokkal inkább saját magukat akarják eladni, mintsem sikerre vinni a céget.

Mi most mégis meg akarunk győzni, arról, hogy a marketing – ha okosan csinálják persze – jó dolog. És ehhez először az kell, hogy tisztázzuk a marketing és a hirdetés bizony nem ugyanaz.

Kezdjük a könnyebbel: Mi a hirdetés?

A hirdetés a marketingnek az a része, amivel rengeteget találkozunk a mindennapok során. Amikor valamilyen reklámmal kapcsolatban úgy érezzük, hogy már a csapból is ez folyik, az bizony hirdetés.

A hirdetés (vagy más néven promóció) lényege az egyirányú kommunikáció. A közönség találkozik vele, befogadja vagy elengedi a füle mellett, de jellemzően nem reagál rá. Ez a legjobb módszer arra, hogy a terméket vagy szolgáltatást eljuttassuk és megismertessük a célközönséggel.

“Kanál” vagy “markolókanál” kulcsszóra optimalizáljunk?

Nem mindegy mit és hol hirdetsz

Nem kell minden hirdetésnek idegesítőnek lennie. Ha mégis az lett, akkor nem a megfelelő közönséget érte el a megfelelő üzenettel. Hirdetni lehet a helyi újságban, a rádióban, a Facebookon és még rengeteg helyen, azonban ott érdemes, ahol valóban a leendő ügyfeleid fognak találkozni a hirdetéssel.

A FAMO, egyik ügyfelünk, példáján keresztül bemutatjuk:

A FAMO weboldalán az évek során rengeteg szakmai tartalmat halmoztunk fel kotró- és rakodógép szerelékek témájában. Egyik zászlós termékük a kotrógép kanál, amelyre hirdetési költségkeretet is fordítunk. Mint a FAMO kiszervezett digitális marketing ügynöksége, a Google hirdetéseiket is eszerint optimalizáljuk, pontosan meghatározzuk, hogy például a “kotrógép kanál” kulcsszóra fussanak a hirdetések. Így csak azoknak jelenik meg a hirdetés, akik egyébként is érdeklődnek a kotrógép kanalak iránt. Ezzel szemben a “kanál” kulcsszó túl tág lenne, mivel ebbe a kategóriába beletartozik a kávéskanáltól a kőműveskanálig minden.

Az Ipari Marketing tippje: Hirdetéseknél a legnagyobb hatást úgy tudod elérni, ha egy adott időszakban mindenhol ugyanazt az üzenetet kommunikálod – ezt hívjuk integrált kampánynak. Azaz egy akciós ajánlat esetén az ügyfeleid találkozzanak vele minél több felületen, legyen az újság, hírlevél, szakmai gyűjtőportál, Facebook hirdetés vagy Facebook bejegyzés.

A hirdetés már tiszta, de akkor mi a marketing?

A marketing ennél sokkal több. A marketing meg akarja érteni és keresni a legjobb módját, hogy a terméket és a célközönséget összehangolja. Ez a folyamat rengeteg kutatással, tervezéssel és adatbányászattal jár.

Akkor tudjuk a leghatékonyabb tervet kialakítani, ha pontos adatokra támaszkodva mérjük fel a piacot, a versenytársakat és a terméket. Ha beazonosítottuk a piacot, akkor a marketing megvizsgálja, hogy milyen módon lehet a lehető legjobban kiszolgálni. Ennek az eredménye megnyilvánulhat szervezetfejlesztésben, rámutathat termékfejlesztési lehetőségekre, de lehet egy jól célzott hirdetés is.

Az Ipari Marketing szolgáltatásait is e szerint alakítottuk, a célunk ugyanis ügyfeleink integrált marketing tevékenységének teljeskörű kiszolgálása, a marketingtevékenység megtervezésétől, a marketing eszközök legyártásán keresztül a vonatkozó napi feladatok ellátásáig.

A marketing számos részterületet ölel fel

Magyarul:  marketing piacosítást jelent, magában foglal minden olyan tevékenységet, ami egy termék vagy szolgáltatás piacra lépését és piacon való érvényesülését segíti.

A gondosan megalapozott piacralépés már fél siker

Már a piacralépésig is rengeteg marketinghez sorolható lépést tehetünk meg, amivel növeljük a termék sikerességének valószínűségét.

Az első ilyen a megfelelő piackutatás.Ez magában foglalja a közönség visszajelzésének tanulmányozását, amihez igazodva létre lehet hozni egy illeszkedő arculatot és meg lehet alapozni a cég főbb üzeneteit, amelyek a legjobban tudják ösztönözni a vásárlókat. Az átgondolt, jól megtervezett üzenetek elengedhetetlenek a hirdetések sikerességéhez egy későbbi szakaszban.

Nézzük meg, hogyan zajlott a piacosítás a FAMO-nál:

Amikor elkezdtünk együtt dolgozni a bánya- és munkagép szerelékekre szakosodott vállalattal, hamar felismertük, hogy az operatív folyamatok szűk keresztmetszetet jelentenek a működésben. Hiába lenne több megrendelés, ha nem tudnának többek kiszolgálni.

Ennek megoldásaként első lépésben megvizsgáltuk a folyamataikat és arra jutottunk, hogy az ajánlatkérések feldolgozását gyorsítani, segíteni kell. Ehhez egy egyszerűen kezelhető ügyfél nyilvántartási rendszert (CRM) vezettünk be, ahol minden értékesítési lépésnek egyértelmű felelőse lett. A teljes folyamat átszervezése természetesen nem egyik napról a másikra ment, de a 3-4 hónapos erőfeszítés lehetővé tette, hogy azóta is stabilan növekedjen a vállalat.

Marketing Hirdetés
Időtáv hosszútávú rövidtávú
Költségvonzat magasabb költségek alacsonyabb költségek
Eredmény jövőben mutatkozik meg, átfogó rövidtávon látszik, közvetlenül mérhető
Eladás egyszer majd eladáshoz vezet közvetlenül eladás a cél
Cél márkaépítés, ismertségépítés, kommunikáció a célcsoporttal, termékfejlesztés, szervezetfejlesztés stb. általában eladás (vagy egy másik konkrét cél)
Megközelítés adott céghez egyedi adott termékhez/szolgáltatáshoz nem egyedi
Ajánlott cégmérettől függetlenül adott költségvetéshez igazodva mindenkinek

Minden hirdetés marketing, de nem minden marketing hirdetés

A hirdetés tehát egy apró szelete a marketingnek. A céltalan hirdetésektől önmagában nem várhatunk sokat, de még akár egy-egy jól megtervezett, de önálló hirdetéstől sem. A marketing azonban képest mindezt rendszerbe foglalni, ahol az egyes elemek szinergiában vannak.

A hirdetés hatása általában azonnal látszik:
Rögtön látjuk, ha az álláshirdetésünkre nem jelentkezik senki.

Ezzel szemben a marketing hatása lassan bontakozik ki:
A jó marketing hatására az évek során a cég egy megbízható képet alakít ki az emberekben, hosszútávú partnerekre tesz szert és saját felületein is képes eljutni a célközönséghez a megfelelő üzenettel.